Hoofdstraat 46
BEETSTERZWAAG

Omschrijving

Verkocht: Hoofdstraat 46, BEETSTERZWAAG

Het ''Eysingahuis'', een van de mooiste rijks-monumentale panden die Beetsterzwaag rijk is, is te koop.

Gebouwd in eind 1600, heeft het naast familie woning van notabelen, gefungeerd als dokterswoning (met o.a. in de zomer van 1929 als bewoner en waarnemend huisarts: Jan Jacob Slauerhoff, later beroemd en bekend geworden als dichter en schrijver), als politiebureau en als galerie (de “Ooggetuige”).

Het Eysingahuis is een van de prachtig monumentale panden die Beetsterzwaag rijk is: het is gelegen aan de Hoofdstraat 46 tegenover restaurant Prins Heerlijck

Het Eysingahuis ontleent zijn naam aan de eigenaars van het pand in de 18e eeuw jonkheer Binnert Philip van Eysinga en zijn echtgenote Eritia Ena Barones van Lynden.

Tinco Martinus liet het huis in 1870 verbouwen in een ecclectische stijl waardoor het pand eruit ziet zoals heden ten dage. De architect was K.J. Prakken. Onder de goot bevinden zich consoles met gezichten. Voor het huis staan drie palen met stekelkettingen.

Later heeft de woning gefungeerd als dokterswoning ( met o.a. in 1929 als bewoner en waarnemend huisarts Jan Jacob Slauerhoff, later beroemd en bekend geworden als dichter en schrijver), als politiebureau en als galerie (de "ooggetuige").

In 1999 is het pand met behulp van architect G. Brouwer casco gerestaureerd met behoud van alle oude details en met volledige aanpassing aan de eisen van deze moderne tijd. Hierdoor is het tot een fantastisch comfortabel riant familie woonhuis geworden met de uitstraling van weleer en met alle voorzieningen van deze moderne tijd (goede isolatie, vloerverwarming, open haard, veel licht en ruimte, bibliotheek/studeerkamer).

Het pand ziet er heden ten dage uit zoals het ooit is afgeleverd na een ingrijpende verbouwing in 1870 door Tinco Martinus: deze liet de eerste verdieping erbij plaatsen en het huis kreeg na aanpassing van de gevel een zogenaamde eclectische stijl. De architect van dit omvangrijke project was K.J. Prakken. De fraaie kleurstelling, zoals het pand nu heeft, is door de huidige eigenaar tezamen met architect G. Brouwer en een kunsthistoricus, historisch verantwoord samengesteld en uitgevoerd als onderdeel van de totale casco renovatie in de periode 2000-2003.

Bijzondere details van het Eysingahuis:

Steen in de gevel met een Haiku (Japans gedicht) van kunstenaar Jan Loman (deze heeft ook het logo van de Waddenzee ontworpen, oud bewoner van Beetsterzwaag): deze Haiku is een ode aan een van de oud bewoners van het Eysingahuis: Slauerhof, arts, dichter en schrijver, die vanuit het Eysingahuis in Beetsterzwaag werkzaam is geweest als waarnemend huisarts.
Drie palen met oude stekel ketting voor het huis.
Het "oog" raam boven de voordeur, ooit gebruikt in de vernoeming van galerie de "Ooggetuige" die in het pand heeft gezeten in de periode 1990 - 2000.
De bijzondere deurbel knop, volledig van koper en uit Frankrijk afkomstig.
De fraaie koppen / gezichten als consoles onder de goot aan de voorzijde.

De grote kamer van het Eysingahuis met een oppervlakte van zo’n ruim 70 m2 is verdeeld in een ruimte van 2/3 en 1/3 van dit oppervlak: een grote kamer met zeer ruime zithoek rond de centraal gelegen imposante openhaard en een studeerkamer met bibliotheek. Op de vloer ligt een zeer oude doorleefde houten vloer bestaande uit conische planken: ze lopen taps toe zoals uit de boom gezaagd en zijn om en om gelegd om passend de vloer te kunnen dekken.

De openhaard in de grote kamer kan ook afgesloten worden waardoor hij veilig kan uitbranden bij vertrek of naar bed gaan. De haard betrekt zijn lucht van buiten via een ingenieus bedacht buizensysteem.

De afscheiding met de studeerkamer is een moderne variant van de kamer en suite wanden en deuren, bestaande uit een dubbelzijdige kastenwand met matglazen schuifdeuren: aan de kamer rond de haard zijde verlichte vitrine kasten en aan de studeerkamer zijde een tot aan het 4 meter hoge plafond gaande bibliotheek wand met trap. Door de schuifdeuren van matglas meer of minder open te zetten kan men de studeerkamer meer of minder betrekken bij het familie gebeuren in de grote kamer rond de haard.

Daarnaast heeft het een prachtige serre met koperen dak, waarin de keuken gelegen is, met riant zitgedeelte en uitzicht op de op het zuiden gelegen besloten fraai aangelegde tuin van bijna 500 m2. Tevens stenen garage met elektrische deur voor ruim twee auto’s en mogelijkheid om extra carport te bouwen voor nog 3 auto’s op eigen terrein. Kortom: fantastisch monumentaal en modern familie huis met ongekende allure en ruimte.

Het pand is erkend als rijksmonument.

Zien is verliefd worden, kopen is een unieke kans.

Voor verdere gegevens en foto's kijk op de website van het Eysingahuis.

Over dit object

Overdracht
Statusverkocht
Prijs€ 1.075.000 k.k.
Bouw
Bouwjaar1600
Bouwvormbestaande bouw
Type ObjectWoonhuis
HoofdfunctieWoonruimte
Indeling
Woonoppervlakte373 m²
Perceeloppervlakte725 m²
Woning Inhoud1629 m³
Kamers8 (5 slaapkamers)

Locatie

Refresh to make it work.

Helaas

Dit object is niet meer beschikbaar

Bekijk ons gehele aanbod of voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Bel ons op 058-2155990 voor direct contact.

Gehele aanbod Contact opnemen